2010. február 11., csütörtök

Judaica Europeana



Judaica Europeana: 10 intézmény Londonban, Frankfurtban, Athénben, Bolognában, Budapesten, Párizsban, Rómában és Varsóban egyesítette erőit, hogy világszerte elérhetővé tegye az európai zsidó kultúra kincseit.

A Judaica Europeana soknyelvű hozzáférést biztosít a programban részt vevő gyűjteményekben megőrzött és digitalizált zsidó kulturális javakhoz a www.europeana.eu portálon keresztül.
A Judaica Europeana egyike annak az alig tucatnyi programnak, melyet az Európai Bizottság az eContentplus Programme keretén belül támogatásban biztosít.

Az Europeana az Európai Bizottság kiemelt programja, mely közös elérési pontot kínál az európai múzeumokban, könyvtárakban, levéltárakban felhalmozott digitális tartalmak millióihoz. A soknyelvű keresőrendszer lehetővé teszi, hogy a felhasználók megtalálják, megnézzék, tanulmányozzák és összehasonlítsák a kontinensen megtalálható kulturális és tudományos forrásokat.

Judaica Europeana célja, hogy bemutassa a zsidó közösségek szerepét az európai városokban.
A zsidók Európa legrégibb kisebbségi csoportja: a görög területeken már az i.e. 3. századból ismertek zsidó feliratok. Az elmúlt évszázadokban az európai városok és a zsidók története elválaszthatatlan egymástól. A 20. század első felében a londoni East Enden, Párizsban a Belleville-ben, vagy a pesti Király utcában virágzó zsidó negyedek voltak zsidó üzletekkel, kávéházakkal, iskolákkal és imaházakkal. Az első világháború előtt jom kippurkor szünetelt a forgalom a tesszaloniki kikötőben. 1939-ben Varsó lakosságának egyharmada zsidó volt. Jiddis és judeo-spanyol napilapok, folyóiratok számos európai városban voltak meghatározó hírforrások.

A zsidó foglalkozási csoportoknak megfelelően jellegzetes utcák, épületcsoportok és negyedek alakultak ki. A zsidók jelenléte alapvető fontosságú volt a városok kereskedelmi életében: a kis üzletek tulajdonosaitól a nagyáruházak megteremtőiig találkozunk velük. Kimagasló volt jelenlétük az orvosi és a jogi pályákon; a zsidó értelmiségiek, művészek, zenészek, írók és újságírók, könyvkiadók és mecénások meghatározó szerepet töltöttek be a nagyvárosok kulturális életében.

A második világháború előtti virágzó zsidó vallási és közösségi életet, oktatási, szociális és jótékonysági rendszert valamint a politikai és kulturális intézmények jelentős részét elpusztította a holokauszt. Napjainkban sok európai városban van újra pezsgő zsidó kulturális élet, és az utóbbi évtizedekben egyre megújuló érdeklődés tapasztalható a zsidó kulturális teljesítmények iránt.

A zsidó kulturális élet teljesítményeit bőségesen dokumentálják a gyűjteményekben felhalmozott tárgyak százai és ezrei: dokumentumok, könyvek, kéziratok, folyóiratok, hangfelvételek, festmények, fényképek, képeslapok, plakátok és filmek csakúgy, mint az egész Európában látható zsidó közösségi épületek, emlékművek és temetők.

A Judaica Europeana az együttműködő könyvtárak, levéltárak és múzeumok gyűjteményeiből válogatott több millió dokumentum digitalizálásával kezdődik.
A következő lépés további, a zsidók európai jelenlétét dokumentáló digitális gyűjtemények hozzáadása – bárhol is legyenek az eredeti dokumentumok.
„A zsidó kultúra alapvetően szövegközpontú, ezért különleges kihívás számunkra, hogy annyi audio-vizuális anyagot vonjunk be, amennyit csak lehetséges” – mondja Lena Stanley-Clamp, a project vezetője, az European Association for Jewish Culture igazgatója.

Judaica Europeana színes közönséget fog vonzani egész Európából, és azon kívülről is.
A Judaica Europeana tartalmait elsősorban azok érdeklődésére számít akiket a zsidó kultúra és az európai városok kultúrtörténete érdekel: egyetemisták, diákok, kulturális örökséggel foglalkozó szakemberek.
A projekt keretében online elérhetővé tett tartalmak megismertetéséhez, a benne rejlő lehetőségek jobb kiaknázáséhoz az együttműködő intézmények bemutatókat és workshopokat is kínálnak majd. A program együttműködési lehetőségeket kínál a felsőoktatásban részt vevő tanárok és diákok számára.
Célja egyúttal az is, hogy a digitalizált tartalmakat hozzáférhetővé és használhatóvá tegye a közoktatási intézmények tanárai és diákjai számára is.
A Judaica Europeana anyagainak minél szélesebb körű megértéséhez és megismertetéséhez virtuális kiállítások készülnek.

„Ez egy óriási lehetőség a kulturális örökséget őrző intézmények számára, hogy kincseiket világszerte ismertté tegyék, és ezáltal elősegítsék a zsidó kultúra kutatását” - mondta Dr. Rachel Heuberger, Németország legnagyobb zsidó könyvgyűjteményének, a frankfurti Goethe Egyetemi Könyvtár Judaika részlegének vezetője.

További információk a milev honlapon, a projektek között.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése