2009. május 5., kedd




Majális

Májusban, mint mindig, Múzeumok Majálisa a Múzeumkertben. http://www.majalis.hu/
Néhány éve már levéltárak is részt vesznek, és idén először a Magyar Zsidó Levéltár is kért egy sátrat. Arra gondoltam, hogy az amúgy is (!!!) kínált oktatási program majálisra való változatával vennénk részt, követve azt az idealista elképzelést, hogy az ismeretterjesztés csökkentheti az előítéleteket, antiszemitizmust, és segíthet valami jobbat létrehozni.
A levéltári oktatási program a héber betűk misztikus világát tárja az okulásra vágyók elé. A héber betűk az azokat nem ismerők számára rejtélyesnek, titokzatosnak tűnhetnek, megfejtésük, elolvasásuk misztikus tartalommal telítődhet. A héber betűk, a héber iratok érdekes kultúrtörténeti aspektusainak megismerése kulcs lehet a zsidó közösség megismeréséhez, s ezáltal az előítéletek egy részének feloldásához. A héber betűk vizuális képe teljes hiányzik a magyarországi kulturális kánonból, így ezt az űrt is ki kellene tölteni valamivel.
Nyilván nem indítunk Talmud Tórát a ligetben, de amit szerintem lehetne: bemutatni néhányat a levéltár gyönyörűbbnél gyönyörűbb irataiból másolatban, magyarázatokkal, szép héber betűkből készült memory–val és héber betűs puzzle–val játszani. Mesélhetnénk betűs meséket kisebbeknek–nagyobbaknak, pl. Rabbi Tarfon legendáját, meg volt egy szép haszid történet az imákká összeálló betűkről. Aztán ha nagyon merészek vagyunk, próbálkozhatunk is, lúdtollal vagy csak simán ecsettel, pólóval, vászonszatyorral egyebekkel.
Elhívtam Jutkát, aki aktív családfakutató, és elmeséli mindenkinek, hogy hogyan kell családfát kutatni – vagy, amekkora tapasztalata van, lehet, hogy még a konkrét ómamát is el tudja mesélni!
Egyetlen bökkenő: a levéltár még mindig egyszemélyes intézmény, így mindezt csak önkéntesek részvételével tehetem. Várom tehát önkéntesek jelentkezését! Lesz móka, kacagás, minden egyéb földi jó – és ha elég sokan leszünk, akkor kimenő is lesz.
Kellene némi segítség a ki és bepakoláshoz, sátordíszítéshez, az egész napi ottlevéshez, a levéltár kiadványainak árulásához – és persze ahhoz, hogy jó érezzük magunkat. Hm? Már csak tizenkettőt kell aludni, mert mi szombaton nem megyünk.

Update:
megjelent a programfüzet, helyszínekkel. Mi a "D" szektorban leszünk, kellemes árnyas helyen, nem messze az etető-itató szekciótól.






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése